Ramazan Ayı’nın vazgeçilmezleri haline gelen sofraların yerini süsleyen pideler çok fazla tercih edilmektedir. Her gün fazla bir şekilde tüketildiğinden ve pahalı da olduğundan dolayı son zamanlarda malzemesi alınıp evde yapılması tercih edilmektedir. Evde pide malzemelerinin tam bulunması haline pide yapımı çok basit bir şekilde gerçekleşmektedir. Evde ramazan pidesi nasıl yapılır bu sorunun yanıtına bakalım;
Ramazan Pidesi Yapabilmek İçin Evde Bulunması Gereken Malzemeler
Ramazan pidesi yapabilmek için evde çok fazla malzemeye ihtiyaç yoktur. Ramazan pidesi yapabilmek için ihtiyaç duyulan malzemelere baktığımızda;
- 1 tatlı kaşığı toz şeker hamur içine koyulur.
- 2 çay kaşığı tuz ve 6 su bardağı un koyulur.
- 1 su bardağı ılık süt koyulmaktadır.
- Ve hamurun içine 1 paket maya koyulmaktadır.
- 2 yemek kaşığı yağ koyulmaktadır.
Pide Hamurunun Üzeri İçin Koyulması Gereken Malzemeler
- 2 adet pide hamurunun üzeri için yumurtanın sarısı koyulur.
- 1 yemek kaşığı hazır ya da yapma yoğurt koyulur.
- Biraz su göz kararı ne kadar koyulmak istenirse o kadar koyulur.
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ konulur. Fakat bu da isteğe göre değişmektedir. Eğer pide sadece bir tane değil de daha fazla yapılacaksa mutlaka sıvı yağın daha fazla katılması gerekir.
- Pidenin lezzetli ve daha hoş görünmesi için ise pidenin üzerine çörek otu ya da susam mutlaka eklenmelidir.
Ramazan Pidesi Yapım Aşaması
Pide hamuru için herhangi büyük bir kaba un, tuz, şeker, maya ve aynı zamanda da un katılarak belirli bir kıvam alana kadar iyi bir şekilde yoğurulması ve karıştırılması gerekir. Daha sonrasında ise kaba belirlenen ölçüde ılık su eklendikten sonra ise yine hamur suyu ememe kadar hızlı bir şekilde yoğurulmaya devam edilmesi gerekmektedir. Hamur belirli bir kıvama ulaştığında ise genel olarak hamur yoğurma kabında streçlenerek ya da bir bezle örtülerek sıcak bir yere mayalanmaya bırakılmalıdır.
Hamurun mayalanma süresi genellikle 40 dakika olarak kabul edilir. Hamur iyice mayalandıktan sonra yine biraz yoğrularak belli bir kıvamda olması için toparlanır.Hamurun üzeri için ise yoğurt, yumurta ve yağ karıştırılarak çırpılır. Fırın açıldıktan sonra biraz ısınması gerektiği için öyle açık bir şekilde bekletilir. Pide hamuru fırın tepsisine koyularak fakat altına yağlı kâğıt serildikten sonra fırına verilir.
Fırına verilmeden önce pide hamuruna şekil verilmesi gerekir ve aynı zamanda da pide genellikle baklava desenine benzediği için bıçakla baklava deseni çizilir. Son olarak ise pide hamurunun üzeri için hazırlanmış sos hamurun üzerine iyi bir şekilde dağıtılarak pişmesi için fırına verilmektedir. Pide 180 derecede pişmelidir. Pide kızardığı anda fırını kapatın ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.